Sukituksen haasteet ja mahdollisuudet – 12 vuoden kokemuksella

Sukitus on saneeraustapa, joka on monille vielä hieman tuntematon. Sukituksen hyödyt ovat kiistattomat, se on selvä. Tässä kirjoituksessa ei ole tarkoitus listata tai perustella sen tarkemmin sukituksen hyötyjä muihin tapoihin verrattuna. Sukitus soveltuu saneeraustavaksi hyvin monessa tapauksessa, mutta mikään sateentekijä se ei kuitenkaan ole. Sille on paikkansa muiden menetelmien joukossa.

Epäonnistunut sukitus

Kun tarkastelee sukitukseen liittyviä hakusanoja Googlesta, “epäonnistunut sukitus” nousee usein esiin. QL on toiminut viemärien parissa 12 vuotta, joten haluankin avata tähän liittyviä taustoja tarkemmin. Ei ole suinkaan aiheetonta miksi tämä hakusana nousee podiumille näissä karkeloissa, ja siihen on syynsä.

Sukitusta on käytetty kiinteistöjen sisäpuolisissa viemärisaneerauksessa noin 15 vuotta. Tämä on lyhyt aika verrattuna perinteisiin putkiremontteihin, mikä on synnyttänyt tämän menetelmän osalta luottamuspulaa. Menetelmän käyttöönoton alkuaikoina osaaminen ei ollut riittävää, ja virheitä tehtiin paljon. Materiaalit ja teknologiat eivät ole merkittävästi kehittyneet, mutta ammattitaito, tehokkuus ja laatu ovat parantuneet huomattavasti. Joitakin ohilyöntejä ja epäonnistuneita yrityksiä toki materiaaleissakin on ollut, ja varsinkin sukituksessa käytettävissä epokseissa tai kovetteissa on menty materiaalintoimittajien osalta pahastikin metsään, mutta näihinkin on markkina reagoinut nopeasti ja virheaskeleet oikaistu.

Virheet ovat vähentyneet ja villin lännen meininki on historiaa

Oppirahoja on maksettu niin tilaajien kuin urakoitsijoiden toimesta. Nykyään alan toimijat osaavat työnsä, ja yli kymmenen vuotta alalla pysyneet yritykset ovat kehittyneet merkittävästi pelkästään jo takuuvastuidenkin kautta. Epäonnistumisten kautta on opittu hinnoittelusta, työn suorittamisesta, aikatauluttamisesta ja yhteistyökumppaneiden valinnasta. Taloudellinen kannattavuus on parantanut toimintaa ja vähentyneet virheet ovat edesauttaneet tätä prosessia. Tilaaja tai ala ei hyödy millään tavoin siitä, että alalla pyörähdetään, otetaan kunnolla kuokkaan alihintaisissa hankkeissa ja poistutaan vähin äänin takavasemmalle. Tilaaja sai halvan urakan, paskan työn ja vastuut mitä kukaan ei kanna. Onneksi tämä on jo pääsääntöisesti historiaa.

Sukituksen alkuvaiheessa noin 15 vuotta sitten vallitsi villin lännen meininki. Standardit ja ohjeistukset puuttuivat, ja urakoitsijoiden sekä rakennuttajakonsulttien osaaminen oli vähäistä. Hurjimmat tarinat kertovat puutteellisista työvaiheista ja epämääräisistä käytännöistä. Nämä tarinat ovat usein liioiteltuja, mutta niissä on myös totuuden siemen.

Kehitys on ollut merkittävää

Elämälle kiitos, että tästä on tultu pitkä matka eteenpäin ja kehitystä on tapahtunut. Kaikissa saneerauksissa on riskejä, ja yllätyksiä voi aina tapahtua – ennen kaikkea silloin kun vanhaa korjataan uudeksi, Onneksi kehitys on ollut merkittävää, ja nykyään alalla vallitsevat hyväksytyt standardit ja työtä myös valvotaan oikealla tavalla. Sukitus on vakiinnuttanut asemansa yhtenä kilpailukykyisenä menetelmänä linjasaneerauksissa sekä yhtenä urakoiden kilpailutettavana elementtinä.

Sukitusta voidaan tehdä myös tarveharkintaisesti

Rinnalle on kuitenkin taloudellisista sekä ekologisista perusteista johtuen nousemassa toinenkin tapa tuottaa tätä palvelua. Tarveharkintainen korjaus ja viemäreiden elinkaaret loppuun asti hallitusti hyödyntävä menetelmä soveltuu ennen kaikkea niihin kohteisiin, missä talotekniset järjestelmät ovat vanhentuneet eri aikaisesti tai osa niistä on jo saneerattu.

Luonnollisesti tämä tapa on myös kustannuksiltaan merkittävästi alhaisempi, kuin se, että kaikki vaihdetaan kerralla, oli niillä sitten elinkaarta jäljellä tai ei. Tämä sama matematiikka pätee myös riskeihin, eli pienemmän riskin periaatteella saavutetaan sama lopputulos käytettävyyden suhteen.

Näillä saatesanoilla ja perusteilla uskallan väittää, että sukitus saneerausmenetelmänä ei häviä luotettavuudessaan, kestävyydessään tai onnistumisen todennäköisyydessään tällä hetkellä millekään muulle taloteknisten järjestelmien saneerausmenetelmille.

Tutustu tarveharkintaisiin palveluihimme >>

Varaa maksuton tapaaminen asiantuntijoidemme kanssa >>